Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.05.2011 22:13 - Царете след Соломон
Автор: horos Категория: История   
Прочетен: 2911 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 10.05.2011 22:15


 Краят на Соломон

[11:40] А Соломон (Аврелиан) искаше да убие Иеровоама (Диоклетиан), но Иеровоам (Диоклетиан) стана, та избяга в Египет (Кубан) при Сусакима, египетски цар, и живя в Египет (Кубан) до смъртта Соломонова (Аврелианова). 
[11:41] Останалите дела на Соломона (Аврелиана) и всичко, що той върши, и мъдростта му са описани в книгата на делата Соломонови (Аврелианови).

[11:42] Времето, през което Соломон (Аврелиан) царува в Иерусалим (София) над цял Израил (Илирик), беше четирийсет години.

[11:43] И Соломон (Аврелиан) почина при отците си и биде погребан в града на баща си Давида (София); и вместо него се възцари син му Ровоам (Максимиан Херкулий).

Следват животоописанията на Израилският цар Иеровоам (римски император Аврелий Диоклитиан и Български цар Иван Асен ІІ) и царят на Иудея Ровоам ( Аврелий Максимиан Херкулий, Михаил Каломан и Михаил Асен)

[12:1] Ровоам (Максимиан) отиде в Сихем (Никомедия), понеже в Сихем (Никомедия) бяха дошли всички израилтяни, за да го възцарят. 
[12:2] Чу за това Наватовият син Иеровоам (Диоклетиан), когато се намираше още в Египет (Кубан), където беше избягал от цар Соломона (Аврелиан), и се върна от Египет (Кубан);

През 1217 г. след 10 годишно изгнание Иван Асен II се завъръща в България с дружина руски наемници, за да си върне бащиното наследство — българския царски престол. 

http://bg.wikipedia.org/wiki/Иван_Асен_II  

[12:3] пратиха за него и го повикаха. Тогава Иеровоам (Диоклетиан) и цялото израилско събрание дойдоха и говориха на (цар) Ровоама (Максимиан), думайки: 
[12:4] твоят баща ни наложи тежко иго, ти пък облекчи ни жестокото робство от баща ти и тежкото иго, що ни е той наложил, и тогава ще ти служим.

[12:5] Той им отговори: идете си и след три дни дойдете пак при мене. И народът се разотиде.

[12:6] Цар Ровоам (Максимиан) се съветва със старците, които предстояха при баща му Соломона (Аврелиан), докле беше жив, и рече: как ще ме посъветвате да отговоря на тоя народ?

[12:7] Те му отговориха и казаха: ако ти днес бъдеш слуга на тия люде и им услужиш, ако ги задоволиш и им говориш благи думи, те ще ти бъдат роби през всички дни.

[12:8] Но той не послуша съвета, който старците му бяха дали, и се съветва с младежите, които бяха пораснали заедно с него и които предстояха при него,

[12:9] и им каза: какво ще ме посъветвате да отговоря на тия люде, които ми говориха и казаха: облекчи игото, което баща ти ни наложи?

[12:10] Младежите, пораснали заедно с него, му отговориха и казаха: тъй кажи на тия люде, които са ти говорили: "твоят баща ни наложи тежко иго, ти пък ни облекчи"; тъй им кажи: кутлето ми е по-дебело от бедрата на баща ми;

[12:11] и тъй, ако баща ми ви е налагал тежко иго, аз ще увелича вашето иго; баща ми ви наказваше с бичове, аз пък ще ви наказвам със скорпии.

[12:12] Иеровоам (Диоклетиан)и всички люде дойдоха при Ровоама (Максимиан) на третия ден, както бе заповядал царят, думайки: дойдете при мене на третия ден.

[12:13] И царят грубо отговори на народа и не послуша съвета, що му бяха дали старците;

[12:14] и говори по съвета на младежите и рече: баща ми ви наложи тежко иго, аз пък ще увелича вашето иго; баща ми ви наказваше с бичове, аз пък ще ви наказвам със скорпии.

[12:15] И царят не послуша народа, защото тъй бе съдено от Господа, за да се изпълни думата Му, която бе изрекъл Господ чрез Ахия Силомец на Наватовия син Иеровоама (Диоклетиан).

[12:16] И всички израилтяни видяха, че царят ги не послуша. Тогава людете отговориха на царя и рекоха: какъв дял имаме у Давида (Клавдий ІІ)? За нас няма дял у сина Иесеев (Асенов); по шатрите си, Израилю! Сега знай своя дом, Давиде (Клавдий)! И Израил (Илирик) се разотиде по шатрите си.

[12:17] Ровоам (Максимиан) царуваше само над Израилевите синове, които живееха в Иудините (Тракия) градове.

[12:18] Цар Ровоам (Максимиан) прати Адонирама, началника на данъците; но всички израилтяни го затрупаха с камъни, и той умря, а цар Ровоам (Максимиан) бързо се качи в колесница, за да избяга в Иерусалим (София).

[12:19] И Израил (Илирик) се отметна от Давидовия (Клавдиевия) дом и доднес.

[12:20] Когато всички израилтяни чуха, че Иеровоам (Диоклетиан) се върнал (от Египет) (Кубан), пратиха та го повикаха в събранието и го възцариха над всички израилтяни. С Давидовия дом не остана никой, освен коляното Иудино (Тракия) (и Вениаминово) (Беника).

[12:21] Ровоам (Максимиан), като пристигна в Иерусалим (София), събра от целия Иудин дом и от коляното Вениаминово ето и осемдесет хиляди отбор войници, за да воюват с Израилевия дом и да възвърнат царството на Соломоновия (Аврелиановия) син Ровоама (Максимиан).

[12:22] И биде слово Божие към Самея, човек Божий, и биде казано:

[12:23] кажи на Соломоновия (Аврелиановия) син Ровоама (Максимиан), цар иудейски, и на целия Иудин и Вениаминов дом и на останалия народ:

[12:24] тъй говори Господ: не ходете и не почвайте война с вашите братя, Израилевите синове; върнете се всякой у дома си, понеже това беше от Мене. И те послушаха Господните думи и се върнаха назад по словото Господне.

[12:25] Иеровоам (Диоклетиан) съгради Сихем (Никомедия) на Ефремова планина и се засели в него; оттам тръгна и застрои Пенуил.

[12:26] И Иеровоам (Диоклетиан) си говореше в сърцето: царството може пак да премине към Давидовия дом;

[12:27] ако тоя народ отива в Иерусалим (София) да принася жертви в дома Господен, то сърцето на тоя народ ще се обърне към своя господар Ровоама (Максимиан), цар иудейски, ще ме убият и ще се върнат при Ровоама (Максимиан), цар иудейски.

[12:28] И царят, като се посъветва, направи два златни телеца и каза (на народа): не ви трябва да ходите в Иерусалим; ето твоите богове, Израилю, които те изведоха из Египетската земя.

[12:29] И единия постави във Ветил, а другия - в Дан.

[12:30] Това доведе до грях, защото народът почна да ходи при единия от тях, даже в Дан (и оставиха храма Господен).

[12:31] И съгради капище на оброчището и постави от народа свещеници, които не бяха от Левиевите синове.

[12:32] Иеровоам (Диоклетиан) установи празник в осмия месец, на петнайсетия ден на месеца, подобен на оня празник, какъвто имаше в Иудея (Тракия), и принасяше жертви върху жертвеника; същото направи и във Ветил (Търново), за да се принасят жертви на телците, които направи. И постави във Ветил свещеници на оброчищата, които бе устроил,

[12:33] и принесе жертви върху жертвеника, който бе съградил във Ветил (Търново), в петнайсетия ден на осмия месец, месец, който произволно назначи; - и установи празник за синовете Израилеви и пристъпи към жертвеника, за да прикади.

"Превръщането на България в първостепенна сила в Югоизточна Европа дава тласък на икономически и културен възход. Следвайки политиката на предшествениците си - Иван Асен I и Калоян, цар Иван Асен II пренася мощите на света Петка Търновска в столицата си, строи църкви и се грижи за украсата им. Неговото управление дава тласък за развитието на Търновската художествена и архитектурна школи."

Краят на Диоклетиан според 3 Книга Царства

Споменах, че Именника е поместен в Летописец Елински и Римски, веднага след 4 книга на Царете от Старият завет на Библията. Логично е тогава, да търсим и други паралели на имената на иудейските и израилски царе от книги 3 и 4 Царства и тези на римските императори. Нека да направим опит и да видим дали ще се получи нещо.

След смъртта на Давид и неговият син Соломон, царството се разделя на две. Десет колена преминават под властта на Наватовият син Иеровоам, а две, на Иуда и Вениамин остават на Соломоновият син Ровоам. В Римската империя има едно подобно разделение на Източна и Западна Римска Империя. Традиционната история преписва това разделение на император Константин І Велики, но изглежда то е станало по-рано, още по времето на Диоклетиан.       

Илирик (IliricIcrail) бил под управлението на Давид и Соломон. След смъртта на Соломон, на власт идва неговият син Ровоам (Максимиан Херкулий). Той е известен от историята с прословутата си жестокост. В библията пише, че след поредното увеличаване на данъците, народът на Исраел (Илирик) се разотишъл по шатрите си и така станало разделението:

И всички израилтяни видяха, че царят ги не послуша. Тогава людете отговориха на царя и рекоха: какъв дял имаме у Давида? За нас няма дял у сина Иесеев; по шатрите си, Израилю! Сега знай своя дом, Давиде! И Израил се разотиде по шатрите си. Ровоам царуваше само над Израилевите синове, които живееха в Иудините градове.»
3 Царства, 12:16-17

Към Ровоам остават единствено Колената Иудино и Вемиаминово, които живеели на територията на Тракия и Софийска област. Над останалите 10 Исраилски (Илирически) племена от великата империя идва на власт Иеровоам. Така първият цар на Иудея станал Ровоам. Ровоам е съкратен вариант на Марк Аврелий, както е името на Максимиан, само че записано обратно – М. Авр + Ел(божествен). Той царува в най главният град на Иудея (Румелия) – Иерусалим (Сердика):

[14:1]  В онова време се разболя Иеровоамовият (Диоклетиановият) син Авия. [14:2]  И Иеровоам (Диоклетиан) рече на жена си: стани и се преоблечи, за да те не познаят, че си Иеровоамова (Диоклетианова) жена, па иди в Силом (Преслав). Там е пророк Ахия, който ми предрече, че ще бъда цар на тоя народ.
[14:3]  Вземи със себе си (за Божия човек) десет хляба, питки и гърне мед, па иди при него; той ще ти каже, какво ще стане с детето.

[14:4]  Иеровоамовата (Диоклетиановата) жена тъй и направи: стана, отиде в Силом (Преслав) и влезе в къщата на Ахия. Ахия вече не можеше да вижда, защото очите му бяха станали неподвижни от старост.

[14:5]  И Господ рече на Ахия: ето Иеровоамовата (Диоклетиановата) жена иде да те пита за сина си, понеже е болен; кажи й тъй и тъй; тя ще дойде преоблечена.

[14:6]  Ахия, като чу шум от краката й, когато влезе през вратата, каза: влез, Иеровоамова (Диоклетианова) жено; защо ти трябваше да се преобличаш? Аз съм страшен пратеник до тебе.

[14:7]  Иди кажи на Иеровоама (Диоклетиана): тъй говори Господ, Бог Израилев (на Илирик): Аз те издигнах изсред простия народ и те поставих вожд на Моя народ Израиля,

[14:8]  изтръгнах царството от Давидовия (Клавдиевия) дом и го дадох на тебе; ала ти не си такъв, какъвто беше Моят раб Давид (Клавдий), който пазеше заповедите Ми и който Ме последваше от все сърце, вършейки само онова, що е угодно пред очите Ми;

[14:9]  Ти постъпваше по-лошо от всички, които бяха преди тебе, и отиде, та си направи други богове и истукани, за да Ме дразниш, а Мене отхвърли зад гърба си;

[14:10]  затова Аз ще напратя бедствия върху Иеровоамовия (Диоклетиановия) дом и ще изтребя у Иеровоама (Диоклетиана) дори и което мочи до стена, що е затворено и изоставено у Израиля (Илирик), и ще измета Иеровоамовия (Диоклетиановия) дом досущ, както смет измитат;

[14:11]  който от Иеровоамовия (Диоклетиановия) дом умре в града, него псета ще изядат, а който умре на полето, него птици небесни ще изкълват; тъй каза Господ.

[14:12]  Стани, та иди у дома си; и, щом кракът ти стъпи в града, детето ще умре;

[14:13]  всички израилтяни ще го оплачат и ще го погребат, защото само то от Иеровоамовия (Диоклетиановия) дом ще влезе в гроб, понеже у него, от целия Иеровоамов (Диоклетианов) дом, се намери нещо добро пред Господа, Бога Израилев.

[14:14]  И Господ ще Си издигне над Израиля (Илирик) цар, който ще изтреби Иеровоамовия (Диоклетиановия) дом в оня ден; и какво? - даже днес!

[14:15]  И Господ ще порази Израиля (Илирик), и той ще бъде като тръст, която се клати във водата, и ще изхвърли израилтяните от тая хубава земя, която даде на бащите им, и ще ги разпилее зад реката (Дунав), задето си направиха идоли и дразнеха Господа;

[14:16]  и ще изостави (Господ) Израиля (Илирик) поради греховете на Иеровоама (Диоклетиана), които той сам стори, и с които вкара в грях Израиля (Илирик).

[14:17]  Иеровоамовата (Диоклетиановата) жена стана, тръгна и дойде в Тирца (Трир, Августа Тривери); и, щом пристъпи къщния праг, детето умря.

[14:18]  И всички израилтяни го погребаха и оплакаха, по словото на Господа, което Той изрече чрез Своя раб, пророк Ахия.

[14:19]  Останалите дела на Иеровоама (Диоклетиан) - как е воювал и как е царувал - са описани в летописите на израилските царе.

[14:20]  Времето, през което царува Иеровоам (Диоклетиан), беше двайсет и две години (284 – 305 г.); и почина при отците си, и вместо него се възцари син му Нават.

Максимиан

[14:21]  Соломоновият (Аврелиановият) син Ровоам (Максимиан Херкулий) царува в Иудея (Тракия).

Ровоам (Максимиан Херкулий) беше на четирийсет и една години, когато се възцари, и царува седемнайсет години (286 – 305 г.) в Иерусалим (Сердика), в града, който Господ избра от всички Израилеви колена, за да пребъдва там името Му. Името на майка му беше Наама (Ана Мария), амонитка (унгарка).

Другото име на този град е Сердикия, или Средец. Той е бил избран от Бог за център на народа на Исраил (Илирик).
Максимиан Херкулий царува като съуправител на Диоклетиан
(286 – 305 г.) 19 г. в Иерусалим (Сердика). Днес четем, че този император е бил от простолюдието. Аврелий Виктор казва за него следното:

«Аврелий Максимиан, по приякор Херкулий, имал необуздан характер, бил крайно сластолюбив и несъобразителен; произхождал от една селска местност в Панония. И днес още (?) недалеч от Сирмиум се издига хълм, където е разположен дворецът, в който родителите му са работели като надничари.» (Авр. Викт. Извл. Х
L)

На един надпис намерен в Рим можем да прочетем какви титли е имал този император:

“На великия, непобедим и най храбър от всички предишни принцепси император Цезар Марк Аврелий Валерий Максимиан Благочестивия, Щастливия, Непобедимия Август, 4 пъти консул, баща на отечеството, проконсул, Септимий Валенцион, високоблагороден мъж, изпълняващ длъжността преториански префект, най достоен мъж, предан на волята и величието му.”

Той подхожда повече на синът на Соломон, отколкото на селянин.

[14:22]  Иуда вършеше, което беше неугодно пред очите на Господа, и Иудините синове Го дразнеха повече, отколкото бащите им с греховете си, които бяха правили.
[14:23]  Те си бяха издигнали оброчища, статуи и капища на всеки висок хълм и под всяко сенчесто дърво.

[14:24]  В тая земя имаше и блудници, които вършеха всички гнусотии на ония народи, които Господ бе прогонил от лицето на Израилевите синове.

[14:25]  На петата година от Ровоамовото (Максимиан Херкулий) царуване египетският цар Сусаким излезе против Иерусалим (София)

„След смъртта на Иван Асен II, положението в страната става тревожно, вследствие на засилващия се натиск от страна на монголо-татарите, които по това време опустошават Средна Европа. През есента на 1242 или 1243 г., навярно на връщане от маджарските земи, татарските орди на Батий опустошават Северна България и принуждават търновското регентство да плаща ежегоден данък на образувалата се в Южна Русия монголо-татарска държава, известна под названието „Златната орда“.”

 http://bg.wikipedia.org/wiki/Коломан_I_Асен

 [14:26]  и взе съкровищата на дома Господен и съкровищата на царския дом (и златните щитове, които Давид (Клавдий ІІ Готски) бе взел от рабите на сувския (Киевския) цар Адраазара (Ордински цар) и бе внесъл в Иерусалим, София). Всичко взе; взе и всички златни щитове, които бе направил Соломон (Аврелиан).
[14:27]  И вместо тях цар Ровоам (Максимилиан) направи медни щитове и ги даде в ръцете на началниците и телохранителите, които пазеха входа на царския дом.
[14:28]  Когато царят отиваше в дома Господен, телохранителите ги носеха, а после ги връщаха в жилището на телохранителите.

[14:29]  Останалото за Ровоама (Максимилиан) и за всичко, що е вършил, е описано в летописите на иудейските царе.

[14:30]  Между Ровоама (Максимилиан) и Иеровоама (Диоклетиан) имаше война през всички дни на живота им.

[14:31]  Ровоам (Максимиан) почина при отците си и биде погребан при тях в Давидовия град (крепостта Сердика).

Името на майка му беше Наама (Ана Мария), амонитка (унгарка). 

„Калима̀н I Асѐн (също и Коломан I Асен) е цар на България от 1241 до 1246 г. Той е син на цар Иван Асен II. Възкачва се на престола едва седемгодишен. Калиман I е син на Иван Асен II от брака му с унгарската принцеса Анна-Мария. От името на малолетния цар държавата е управлявана от регентство.” 

Следва.



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: horos
Категория: История
Прочетен: 1654567
Постинги: 275
Коментари: 691
Гласове: 1502
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031