Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.08.2009 09:37 - Ваксинират полицаи срещу свинския грип
Автор: zdravnica Категория: Други   
Прочетен: 1277 Коментари: 0 Гласове:
0



46 нашенци вече "пипнаха" заразата, идва нова през зимата.
Уреждаме поне 300 000 дози с помощ от Брюксел.
image
Откакто се появи свинският вирус, светът нонстоп е на грипна вълна. Причината е, че независимо от топлото време новата зараза поразява много хора в различни страни. У нас досега от непознатия вирус са се разболели 46 души, сочат последните данни на Националната референтна лаборатория по грип към Националния център по заразни и паразитни болести. В световен мащаб свинският грип е поразил 170 000 души, а в Европа - 16 000.


Някои страни вече са сключили договори с фирмите производителки за огромно количество дози на специално произведената ваксина срещу свинската зараза. България обаче не е сред тях, уточни главният държавен здравен инспектор д-р Тенчо Тенев. Дори и да сключим договор директно с някои от производителите, не можем да получим ваксината по-рано от края на 2010 г., изтъкна експертът. И други страни в Евросъюза са в същата ситуация.

Именно затова Европейската комисия ще свика специален форум, чиято цел е всички страни от ЕС да получат определени количества от ценните предпазващи инжекции. Еврокомисарят по здравеопазването Андрула Василиу е изпратила официално писмо, с което кани България да участва в предстояща среща на здравни експерти от страните членки. Преди това обаче трябва да се сформира Национален пандемичен комитет, който да определи колко дози ще бъдат необходими на България, изтъкна д-р Тенев. Страните няма да могат да закупят ваксини за цялото население, тъй като фармацевтичните компании не могат да насмогнат с производството на новата ваксина, изтъкна епидемиолог №1. По думите му минималното количество, което българската държава трябва да закупи, е около 300 000 бройки, а оптималното - 1 милион. Ваксината срещу свински грип няма да се продава свободно в аптечната мрежа, а ще се раздаде в 28-те Районни инспекции по опазване и контрол на общественото здраве в страната (РИОКОЗ). Медицинските работници ще ваксинират с нея безплатно хронично болни и хора с обществени професии - полицаи, пожарникари, лекари, строители, ВиК служители, учители и пр. Бременните и малките деца също влизат в рисковата група, изтъкна д-р Тенев. Той допълни, че все още не е получено официално указание дали децата трябва задължително да се ваксинират. Поставянето на инжекциите ще става на два пъти през 3 седмици, обясни д-р Тенев.

В аптечната мрежа обаче от септември ще се продават ваксини срещу "обикновения" грип. При децата трябва да се инжектират две дози през един месец, тъй като по-трудно създават имунитет, изтъкват експерти. Според Световната здравна организация тази година се очаква да ни атакуват три разновидности на "Брисбейн". Два от вирусите са тип А. Третият е тип В и ще се появи по нашите земи за първи път. Той е "разчетен" от епидемиолозите през миналата година  в Южното полукълбо. В-вирусите не са толкова агресивни като тези от тип А, успокояват вирусолози. Според експертите на СЗО главният причинител на грипна епидемия през есенно-зимния период ще бъде грипният вирус "Брисбейн" - А/H3N2. У нас една 4% се ваксинират срещу грип, докато в някои от старите, членки на ЕС, бройката на взелите превантивни мерки достига 60 на сто.
Румяна Милева, в. Стандарт


Тагове:   вирус,   грип,   ваксина,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zdravnica
Категория: Други
Прочетен: 182588
Постинги: 22
Коментари: 2
Гласове: 76
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930